Experimental/studio
NATURE
SOCIal/urban

    Nagyon fiatalon, tizenéves koromban megismerkedtem a fényképezés alapjaival. Nem igazán emlékszem, miért pont a fotográfia ragadott magával a legjobban, valószínűleg nagy szerepe volt nagybátyámnak, (Oliver Ertl) akinek munkái már akkor nagy hatással voltak rám.

    A másik fontos dolog számomra maga a fényképezőgép és annak mechanikája, a fények fizikája és a vegyszerek, laborok rejtélyes varázsa. A fotózást teljesen autodidakta módon tanultam meg, ahogy a laborálást is.

    A fényképezés segített kívülről meglátni és megérteni a világot, benne az életet és így az embert. Úgy érzem, hogy a gép nyújtotta távolság, kívülállóság nem elidegenített, hanem pont elmélyítette a szociális érzékenységemet. Így már fiatalon egy olyan látásmódot kaptam ajándékba, amit más módon nem hiszem, hogy meg lehet ismerni. Ezért gondolom azt, hogy a fényképezést sem lehet elég korán kezdeni.

    Mostanra teljesen megváltoztak a fényképezési szokásaim, a természet és szociofotók helyett főleg kísérleti munkákon dolgozom. Mivel sokáig nem dolgozhattam digitális technikával, alaposan megtanultam, hogy egy helyzet megragadására egy képkocka jut. Az analóg eszközökhöz és a vegyszerekhez való kötődésem megmaradt, de mostanra én is megfelelő digitális felszereléssel dolgozom. Viszont a lehető legkevesebb időt töltöm el a monitor előtt. Nagyon kerülöm a problémák virtuális világban történő megoldását, ha lehet, mindig a valóságban állítok be mindent, úgy hogy ne kelljen a képekhez nyúlnom.  Ha egy képen több színt, vagy fényt szeretnék, akkor úgy világítok, vagy ha kell, festékkel színezek.

    Hajlamosak vagyunk a szépet is "megszépíteni" és jobbat is "jobbá" tenni. Azt gondolom, hogy a világ és az azt mozgató törvények tökéletesek.  Lehet, hogy így a képeim nem olyan izgalmasak, nincs bennük annyi attrakció és szakmailag sem mindig "tökéletesek", viszont pont olyanok amilyennek én látom a világot.

A képek mellé...

ARON KOVACS

 

 

ALL RIGHTS FOR THE PHOTOES AND CONTENT OF THE SITE RESERVED TO KOVACS ARON